Dajte kovovej skrini druhý život: premeňte ju na domácu udiareň

Možno aj vy máte doma starú kovovú skriňu, ktorá už neslúži svojmu pôvodnému účelu. Namiesto toho, aby zapadla prachom v pivnici alebo skončila na šrote, dá sa z nej vyrobiť niečo oveľa zaujímavejšie – vlastná domáca udiareň. A verte, že vôňa čerstvo údeného mäsa či klobás priamo z dvora stojí za to.
V dnešnom blogu si povieme ako na to a sami uvidíte, že to je jednoduchšie ako si možno myslíte.
Čo budete potrebovať?
- kovovú skriňu
- malú kovovú nádobu alebo bubon na ohnisko
- kovová rúrka na dymovod + spojky
- rošty alebo tyče na zavesenie údenín
- žiaruvzdorný tmel alebo kovové pásy na tesnenie
- základné náradie: brúska, vŕtačka, náradie na rezanie a upevnenie kovu, ochranné pomôcky
Krátky postup ako na to
- Príprava – odstráňte vnútorné police, skriňu dôkladne očistite a zbavte hrdze či odpadávajúcich náterov.
- Otvor pre dymovod – vyrežte v spodnej časti bočnice otvor (približne na priemer rúrky), kam pripojíte dymovod vedúci od ohniska.
- Ohnisko – použite bubon alebo oceľovú nádobu ako spaľovaciu komoru; cez kryt vedie rúrka do skrine.
- Výbava vnútri – nainštalujte rošty/tyče vo výške, ktorá vám vyhovuje pre zavesenie mäsa alebo klobás.
- Odvod dymu – hore vo vrchnej časti skrine upravte malé odvetranie alebo komínček, aby mal dym kam unikať a aby bol ťah regulovateľný.
- Tesnenie a test – všetky spoje utesnite žiaruvzdorným tmelom a urobte skúšku s prázdnou skriňou: skontrolujte ťah, netesnosti a rovnomernosť dymu.
A čo potom?
Keď máte skriňu pripravenú a udiareň zmontovanú, prichádza tá najlepšia časť – skúšanie a objavovanie. Prvé zakúrenie vám ukáže, ako funguje ťah a či niekde neuniká dym. Postupne sa naučíte regulovať teplotu aj intenzitu údenia a nájdete si vlastný spôsob, ako dosiahnuť tú pravú chuť. Je to proces, ktorý spája trochu techniky s dávkou kreativity a trpezlivosti.
Premeniť kovovú skriňu na domácu udiareň je skvelý príklad toho, že aj staré veci si zaslúžia druhú šancu. Stačí trocha šikovnosti a môžete si doma vytvoriť praktického pomocníka, ktorý vám prinesie veľa chutných chvíľ. Nezabudnite však na bezpečnosť, pracujte opatrne a všetko si vopred premyslite. A potom si už len užívajte samotný proces, vôňu dreva, aj radosť z vlastnoručne pripravených dobrôt.
Kovová skriňa tak nekončí svoj život v sklade či na zbernom dvore – práve naopak, môže vám prinášať potešenie ešte dlhé roky.