Z našej kuchyne až k Vám: vianočné dobroty, ktoré musíte vyskúšať
Vianoce sa pomaly blížia a u nás vo firme už tradične začína voňať škorica, med a vanilka. Tento rok sme sa rozhodli vybrať tri najobľúbenejšie recepty našich kolegýň, ktoré sa každý december osvedčia na sto percent. Sú jednoduché, rýchle, krásne voňavé a hlavne – vždy sa po nich na sviatočnom stole len zapráši.
A teraz sa o ne s radosťou podelíme aj s Vami. Uvarte si šálku čaju, pustite si koledy a poďme spolu vytvoriť sviatočnú atmosféru, ktorá spríjemní každý domov.
🍯 Mäkké medovníčky
Ingrediencie:
- 250 g palmarinu
- 150 g medu
- 200 g práškového cukru
- 100 ml vody
- 600 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 čajové lyžičky drvené klinčeky
- 3/4 bal. prášok do perníkov
Postup:
- V hrnci rozpustíme palmarin, med, cukor a vodu. Necháme vychladnúť.
- Do vlažnej zmesi pridáme vajcia a premiešame.
- Pridáme múku, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Vypracujeme hladké cesto.
- Cesto necháme v chlade aspoň 10 hodín, ideálne cez noc.
- Na druhý deň cesto rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme pri 180 °C približne 7–8 minút (nie dlhšie).
- Najlepšie je skladovanie v sáčiku v krabici.
🍪 Jemné linecké koláčiky
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- žĺtok
- džem na spájanie
Postup:
- Z múky, masla, cukru a žĺtku vypracujeme cesto.
- Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať v chlade na noc.
- Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na 3mm a vykrajujeme tvary.
- Uložíme na suchý plech a pečieme pri 180 °C do ružova.
- Po vychladnutí spájame džemom.
🍬 Domáci Baileys
Ingrediencie:
- 1 ks mandľový puding
- 1 ks cukor vanilkový
- 2 ks karamelového Salka alebo uvareného klasického
- 100 ml smotany na šľahanie
- 0,5 l rumu
- 500 ml mlieka
Postup:
- Z mlieka, pudingového prášku a vanilkového cukru uvaríme puding. Necháme ho mierne vychladnúť a počas chladnutia stále miešame, aby sa na povrchu nevytvorila „šupka“.
- Puding preložíme do väčšej misy a začneme do pudingu pomaly pridávať salká, ktoré neustále miešame mixérom na najnižšom stupni.
- Miešame, kým sa hmota úplne nespojí, potom pridáme pol litra rumu. Nakoniec vmiešame smotanu na šľahanie. Hotový likér skladujeme v chladničke a ochutnávame najskôr po 12 hodinách. Vyjdú asi 2 litre.
Veríme, že Vás tieto recepty inšpirujú k vytvoreniu vlastných sladkých vianočných chvíľ. Každý z nich má svoj príbeh a čaro, ktoré sa, veríme, prenesie aj do Vašej domácnosti.
Nech Vám pri pečení príjemne rozvonia domov a nech máte chvíle, ku ktorým sa budete radi vracať.
Prajeme Vám pokojné, voňavé a láskavé decembrové dni. :)